Under förra veckan presenterades vårändringsbudgeten. Regeringen tillsammans med Centern och Liberalerna skjuter till ytterligare 200 miljoner kronor till solceller. Detta extra stöd ökar det totala solcellsstödet under 2020 till drygt en miljard kronor. 

Intresset för att installera solceller har vuxit kraftigt de senaste åren. Under 2019 ökade installationerna med cirka 70 procent till en total installerad volym om 700 MW. Majoriteten av installationerna sker på mindre anläggningar så som exempelvis villor. Dock har även installationer hos företag ökade markant årligen, vilket tyder på en positiv trend även här. Även om flertalet företag och privatpersoner känner viss oro kring stöd så blir mer och mer införstådda med att man eventuellt inte kan räkna med stödet. Dock är nu förhoppningen att alla som sökt ska få stödet.

– Vi tror att det kommer att räcka, och det kommer att ge en trygghet för många som vill investera i solceller, säger Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson, till TT.

Läs gärna mer om hur stödet fungerar i vårt tidigare inlägg: Stöd och bidrag för solceller i Sverige

Läs gärna mer hos Nyteknik: https://www.nyteknik.se/energi/extra-miljoner-till-solceller-i-varbudget-stort-intresse-6993554

Statligt investeringsstöd för solceller
Det statliga investeringsstödet för installation av solceller är riktat till alla typer av solcellsinstallationer som installeras mot elnätet. Från och med den 8 maj 2019 är stödet bestämt till 20% av de totala installationskostnaderna inklusive arbetskostnader. Maximalt bidrag är 1,2 miljoner kronor per solcellssystem och fastighet.  De som kan ansöka om stödet är alla typer av aktörer, så som företag, offentliga aktörer, föreningar och privatpersoner

Sprid det vidare