Hur kan jämställdheten öka i energisektorn? Det var frågeställningen som låg till grund för det seminarium som energiminister Ibrahim Baylan och jämställdhetsministern Åsa Regnér bjöd in till för två år sedan. I fredags, två år senare var det dags att följa upp; Går utvecklingen för en ökad jämställdhet åt rätt håll?

Självklart tyckte vi på Save by Solar att det var viktigt att vara närvarande på seminariet och ta del av debatten. ”Det är en frågeställning vi diskuterar dagligen, hur vi ska attrahera och skapa utrymme för en mer jämställd och diversifierad arbetsplats. Det är en superspännande bransch som står inför stora utmaningar, det är viktigt att vi kan ta del av all kompetens som finns.” berättar Elisabeth Larsson, som är HR-chef på Save by Solar sedan januari.

Samordnings- och energiministern Ibrahim Baylan bjöd in till seminariet på Rosenbad och talade om regeringens arbete och initiativ för att främja en ökad jämställdhet. Medverkande var cheferna för de största energibolagen i Sverige som presenterade deras resultat i arbetet. Närvarande var även medlemmar för nätverket Kraftkvinnorna, som arbetar med att synliggöra kvinnor i energibranschen och vars roll är ”att vara blåslampa på företag i energisektorn”. Även representanter från gruvindustrin och byggnadsbranschen som står inför liknande utmaningar berättade om deras erfarenheter, vilket ledde till en diskussion om hur branscherna kan lära av varandra. 

”Jag håller med om det som framförallt Elisabet Falemo, som är generaldirektör för Elsäkerhetsverket lyfte under seminariet, att en stor utmaning är just att förändra bilden av hur det är att jobba inom energisektorn. Men det ska vi försöka ändra på, och där har även jag som Marknadskoordinator ett ansvar, att se till att vi förmedlar en rättvis bild av Save by Solar och når ut till relevanta personer och aktörer” berättar Sofi Bondeson som också deltog på seminariet.

Vill du också vara med och förändra energibranschen? Vi söker just nu Projektingenjörer, Systeminstallatörer och Account Managers till Uppsala och Lund. Du får gärna höra av dig direkt till de som arbetar hos oss! För att höra hur en vanlig arbetsdag kan se ut och hur vår arbetskultur är. Du finner kontaktuppgifter till alla våra anställda här.

Sprid det vidare