Klara har varit med sedan Save by Solars begynnelse och i sin roll som Ekonomiansvarig har hon stenkoll på verksamhetens olika delar. Drömfikan sker ute i solen med en kaffe som sedan avslutas med en pingismatch mot vår ansvarige elektriker Micke. Förutom att Klara gillar att åka skidor har hon också utvecklat ett intresse för hur företag kan integrera hållbarhet i större utsträckning – här kan du höra mer om Klara!

“Stämningen på Save by Solar är varm och öppen, det är högt i tak! Jag inspireras mycket av allas stora drivkraft och vi jobbar hårt för att driva företaget framåt – tillsammans!”

Vad innebär det att jobba som Ekonomiansvarig på Save by Solar?
”Rollen är väl relativt talande – jag ansvarar för företagets ekonomi! Det innefattar också en del ekonomistyrning. Jag ser till att företagets bokföring är korrekt och använder datan för att följa upp budget och skapa KPI:er bland annat för hela verksamheten, men också för respektive projekt.”

Du måste ha stenkoll på allt som händer?
”Jo, det är en koordinerande roll, det är många siffror som ska falla på rätt plats och jag har ju nästan daglig kontakt med verksamhetens olika funktioner och kunder, leverantörer, myndigheter och medarbetare. Ekonomi är mer än bara siffror!”

Berätta hur du började jobba på Save by Solar?
”När Hugo och Linus hade drivit Save by Solar i två år behövde de hjälp med ekonomin, så de lade ut en annons på Facebook som jag fick syn på. Jag hade följt deras arbete sen start och tyckte att de hade en grym affärsidé i en spännande bransch. Så jag tänkte att ”en sån här chans får man bara en gång i livet” och hörde av mig!”

Vad har du gjort innan du började jobba för Save by Solar?
”Innan jag började mina studier i Uppsala jobbade jag som ekonomiassistent på Eliasson Artists, en operaagentur i Stockholm. Där lärde jag mig mycket av grunderna i praktisk redovisning och projektledning. Före dess hade jag ett spännande halvår i New York, där jag pluggade Business och Marketing.”

Vad spännande! Har du några andra intressen, förutom solceller och opera?
”Jag uppskattar att prova nya saker och tycker om att röra på mig! När vädret i Sverige tillåter flyr jag gärna upp till fjällen och åker skidor och dricker öl i solen. På sommaren blir det mycket löpning.”

Hur ser din perfekta 2-fika ut?
”Min perfekta 2-fika är när alla på kontoret är med. Vi är utomhus i solen med musik som veckans mood-manager dragit igång. Jag tar gärna en snabb pingis med vår ansvarige elektriker Micke, ser aldrig honom så glad som när han utklassar mig i pingis!”

Sedan årsskiftet har Klara trappat upp arbetet och jobbar nu på heltid, men har fortfarande en termin kvar på Ekonomiprogrammet med inriktning på Management Control.
”I min uppsats ska jag undersöka start-up företags förutsättningar och utmaningar i planeringen och utformningen av ett både långsiktigt och lönsamt hållbarhetsarbete. Vi ska också se hur ett start-up företag, som Save by Solar, kan använda sig av tillgänglig forskning kring sambandet mellan hållbarhetsarbete och lönsamhet.”

Förstår att forskningen kanske är konfidentiell, men vad har ni kommit fram till hittills?
“Resurser – tid – pengar och kompetens – är ofta en förutsättning för att framgångsrikt hållbarhetsarbete, något som just start-up företag har stor brist på. Knappa resurser och begränsningar i tid kan därför påverka dessa företags chanser till framgångsrikt hållbarhetsarbete.”

Är det något ni kan använda er av i Save by Solars Hållbarhetsgrupp?
”Ja, absolut. Hållbarhetsgruppen är en projektgrupp som ska driva på och säkerställa att vi arbetar hållbart i alla delar av företaget. Det gäller såväl miljö, som socialt och ekonomiskt. Vi står i startgroparna och vårt första delmål är att upprätta en hållbarhetspolicy för företaget att jobba efter. Det ska bli spännande att se resultatet! Hittils har gruppen kommit fram med många bra, viktiga och kreativa sätt att arbeta hållbart.”

Hur skulle du beskriva hur stämningen är på kontoret?
”Kulturen på Save by Solar är det som gör det så roligt att jobba här. Det har vuxit fram en varm och öppen kultur samtidigt som vi driver och inspirerar varandra att göra bra ifrån oss. Frågor och förslag diskuteras öppet och vi lär oss mycket av varandra. Mitt privata ”motto” i livet är att ta varje chans att utmana dina sociala förmågor. Ett exempel kan vara att aldrig tacka nej till en arbetsintervju. Mottot tycker jag passar rätt bra in på den kultur vi har här på Save by Solar. Företaget ger verkligen en chansen att våga och att växa!”

Hur ser save by solars framtid ut?
”Save by Solars framtid ser lovande ut! Målen för 2018 är ambitiösa och vi gör stora satsningar på vår tillväxt. Bland annat har vi öppnat ett nytt regionkontor i Lund och planerar ytterligare en etablering av kontor i Borås i höst. Vi gör även spännande satsningar på att utveckla vår IT. HR har gjort ett fantastiskt jobb med rekrytering av kompetent och driven personal. Och hjärtat i vår verksamhet – våra sälj-, projekt och installationsteam – imponerar så på mig med sin kompetens och utgör grunden till vår utveckling.”

Tycker du också att energibranschen är spännande och vill höra mer om hur det är att jobba på Save by Solar? Hör av dig till oss direkt på 010-33 09 333,  skicka ett mail till info@savebysolar.se eller se vår karriärssida för att möta fler av oss som jobbar på företaget!

Sprid det vidare