Save by Solar föreläser på utbildning inom solceller i Katrineholm
I takt med att allt fler svenskar bestämmer sig för att investera i solceller ökar också behovet av utbildad personal som kan installera och bygga solcellsanläggningar. I Katrineholm, genom Eskilstuna folkhögskola finns det nu en ettårig utbildning för de som är intresserade av solcellsbranschen och jobba både med projektering och installation av solcellsanläggningar. Save by Solar besökte utbildningen för att berätta hur vi arbetar, hur branschen ser ut och vad för kunskap som krävs idag.
”Vi drog igång den här kursen för att vi insåg att behovet av utbildad personal är stort och kommer att bli ännu större de närmaste åren i och med att branschen växer kraftigt. Samtidigt saknades det grundläggande utbildningar i solceller och installation i mer ut av ett helhetsformat” berättar kursansvarig Bernt Ström.
Utbildningen, som kallas ”Solceller i teori och praktik” bedrivs av Eskilstuna Folkhögskola och är till stora delar förlagd på ETC solcellspark i Katrineholm. Det är en lekfull park som är öppen för alla att komma och titta på, bekanta sig med solceller och förstå förnybar energi. Det finns både solceller som är monterade både på tak och mark i olika material, varmluftspaneler och en elbil att studera.
“Målet med utbildningen är att de ska vara fullfjädrade installatörer vid fullbordad utbildning. I och med att de har ETC solcellspark till förfogande kan de öva på de praktiska bitarna som att bygga, felsöka, montera och bekanta sig med nya typer av paneler” berättar Bernt Ström.
Deltagarna lär sig olika typer av montagetekniker både på mark och tak, grundläggande ellära och installation av växelriktare. Samtidigt ingår det också moment om de kringrörande delarna som ingår i ett solcellsprojekt såsom ekonomi, beställning, bygglovsansökningar och projektering.
”Det är första året vi genomför den här utbildningen. Eleverna är mellan 23–67 år där gemensamma nämnare är ett miljöintresse och en nyfikenhet på solcellsbranschen, vi provar oss fram tillsammans för att se vad som fungerar!” förklarar Bernt Ström. Du kan läsa mer om utbildningen här.
John Werner, HR-generalist, tillsammans med Michael Ehn, ansvarig elektriker och för installationsarbetet i region, höll en föreläsning för kursdeltagarna under en dag. De berättade hur vi på Save by Solar arbetar, vikten av säkerhet och kvalitet men också för att svara på frågor om branschen.
“Vi på Save by Solar tycker självklart att det är kul att fler personer har fått upp ögonen för solceller, och vill börja arbeta på ”solsidan”. Utbildning och kunnig personal är A och O, för att vi tillsammans ska kunna utveckla och effektivisera branschen i Sverige framåt, utan att tumma på säkerhet och kvalitet.” säger John Werner efter besöket i Katrineholm.
John och Michael passade även på att ställa frågor till eleverna Vendela Åhlenius, Susanne Holmberg och Karin Berglund som har valt att gå den ettåriga utbildningen.
Varför har ni valt att studera till solcellsinstallatör?
”Vi ville testa på ett nytt yrke och har alltid varit intresserad av miljö, såg utbildningen och tänkte att det vore häftigt att vara med och påverka, förändra energibranschen.”
Karin fyller i: ”Jag ville också ha ett nytt jobb. Och som solcellsinstallatör ingår det många delar, vilket innebär varierande arbetsuppgifter, alltifrån att projektera till att arbeta med kroppen!”
Vad söker ni hos er nästa arbetsgivare?
“Det ska vara en bra atmosfär, inte bara roliga arbetsuppgifter. Jag har haft många dåliga arbetsgivare tidigare, jag vill ha en säker arbetsplats som vet vad de håller på med!” svarar Karin.
Vad har ni för förväntningar på jobbet som installatör?
“Det är kul att se resultat, vara med från början till slut och bygga något från grunden för att sedan se vad slutpordukten blir! Och att vara med och faktiskt förändra, hur vi använder energi, det känns viktigt.”
Det finns miljömässiga, ekonomiska och marknadsmässiga motiv för att investera i en solcellsanläggning. Intresset för solceller ökar i Sverige och med det även efterfrågan på utbildad personal som kan bygga och installera solcellsanläggningar i vårt avlånga land. Att investera i en solcellsanläggning är ett stort beslut och en långsiktig investering. Det är viktigt att projektering, planering och förarbete går rätt till och att installationen sker på ett säkert sätt med rätt utrustning för att kunna säkerställa en säker och effektiv drift, under många år framöver. Hos oss ingår alltid ett nyckelfärdigt solcellssystem byggt med komponenter av högsta kvalitet.
Något som särskiljer Save by Solars arbetssätt från de flesta andra aktörer på marknaden är att vi sköter hela processen med interna resurser. Det innefattar en certifierad installationsverksamhet vilket garanterar en trygg och säker installation. Alla systeminstallatörer har de nödvändiga utbildningar som krävs, personal med BAS-P och BAS-U tar över byggherreansvaret samt utbildade elektriker. Här kan du läsa en artikel där Michael Ehn beskriver hur vi arbetar för säkra installationer och solcellsanläggningar.
Har ni frågor om hur vi ser på kvalitet och säkerhet vid installation och drift av våra anläggningar? Eller är du nyfiken på hur det är att jobba med solceller? På vår karriärsida kan du läsa mer om våra olika delar, connecta eller söka lediga jobb.