Under föregående vecka kom beskedet om att skatten på solceller som infördes 1 juli 2016 slopas från ca. 30 öre per kWh ner till 0,5 öre per kWh. Vi är självklart glada över beskedet trots att det finns mycket kvar att göra.

Skatten som infördes i somras innebar att organisationer som installerar mer än 255 kW solceller (ca. 1600 kvm), måste betala energiskatt på den elen de använder i sin egna verksamhet. Protesterna mot denna skatt har varit stora, då de flesta anser att det är bedrövligt att man ska behöva betala skatt på elektricitet som man själv producerar och använder.

Vad innebär förändringen i praktiken? Organisationer som har ett organisationsnummer har sedan 1 juli 2016 endast kunna bygga totalt 255 kW på samtliga fastigheter de innehar. Bygger de mer har de tidigare behövt betala en straffskatt på ca. 30 öre per kWh, vilket motsvarar en ca. 30% sämre besparing för den som tar investeringen. Förändringen som lanserades förra veckan innebär att organsationer med ett organisationsnummer nu kan bygga hur många solcellsanläggningar under 255 kW de vill och endast betala 0,5 öre per producerad och konsumerad kWh.

Ett stort problem kvarstår dock, vilket tyvärr de flesta har missat. Man får fortfarande inte bygga mer än 255 kW (ca. 1600 kvm) per fastighet utan att bli bestraffad med ca. 30 öre per kWh. Det innebär att om en fastighetsägare vill bygga 500 kW på en fastighet så måste denne fastighetsägare betala full skatt för all el som konsumeras. Förhoppningsvis sker en förändring även kring begränsningen per fastighet så att vi kan bygga ännu fler och större  anläggningar med 100 % ren energi från solen.

Här kan man läsa mer om skatten och Save by Solars VD uttalar sig även i media, tillsammans med branschkollegor, kring den nya skatten: http://www.breakit.se/artikel/5582/positivt-att-elskatten-sanks-men-de-har-inte-gatt-hela-vagen

Sprid det vidare